Bruid krijgt make-up op, Bruiloft Kim en Ronald, foto Two Sparkle Photography

Vijf tips voor een niet-professionele ceremoniemeester

Tijdens de mooie bruiloften waar ik heb mogen helpen als ceremoniemeester, viel mij een aantal dingen op. Praktische zaken die voor een professional als ik vanzelfsprekend zijn, maar wanneer je een vriend(in) of familielid als ceremoniemeester hebt gevraagd, weleens anders worden ingevuld.

 

Feestje voor inbrekers

Vaak is te zien aan je huis dat jullie getrouwd zijn. Dus jullie zijn niet thuis! Wat vaak wordt vergeten, is iemand aan te stellen die alle deuren en ramen sluit.

 

Bruiloft Bianca en Wesley

Bruiloft Bianca en Wesley

 

De kans voor inbrekers om flink huis te houden. Dat zou naar thuiskomen zijn!

 

Neem de tijd

Niets is zo vervelend dan tijd tekort hebben tijdens je bruiloft. Het is juist de bedoeling dat je geniet, want de bruiloft komt nooit meer terug! Plan daarom ruim de tijd voor:

 • Het aankleden. Het lijkt zo makkelijk: hup, pak of jurk aan en klaar. Oefen van tevoren met die bow tie en vraag degene waar je de jurk hebt gekocht hoe lang het inrijgen of knopen van de jurk eigenlijk duurt. Maak van het aankleedmoment iets leuks en gezelligs. Net voordat je je partner ziet, wil je geen gedoe aan je hoofd, maar wil je in rust toeleven naar dat mooie moment.

 

Bruiloft Maren en Tim Alvafotografie aankleedmoment bruid met ouders

Bruiloft Maren en Tim
Foto: Alvafotografie

 

 • Het maken van de foto’s. Wil je een complete reportage, hou dan rekening met twee uur aan elkaar of verdeeld over de dag.
 • Tot rust komen voor het feest. Plan even een moment voor jezelf en elkaar in. Laat alle indrukken van de dag bij je binnen komen. Dit is echt een genietmoment en een moment van opladen.

 

Plek van de corsage en het bevestigingsmateriaal

Alle corsages horen links. Bij die van de vrouw hoort de bloem naar beneden te wijzen en bij de man omhoog.

 

Ceremoniemeester van Stralend Middelpunt helpt de bruidegom met de corsage, Bruiloft Kim en Ronald, foto Two Sparkle Photography

Bruiloft Kim en Ronald
Foto: Two Sparkle Photography

 

Waar ook vaak niet over wordt nagedacht, is de manier waarop de corsage vastgezet wordt. Zo kwam ik bij een bruiloft waar ik als ceremoniemeester inviel, corsages tegen met een speldje. Iedereen houdt dan gaatjes in de kleding over aan de bruiloft. Dit is te voorkomen door bij de bloemist om magneetjes te vragen. Die zijn zo sterk dat ze dwars door de kleding heen een zware bloem kunnen vasthouden.

 

Wie waar zit tijdens de ceremonie

De bruid zit rechts en de bruidegom zit links van de bruid.

 

Bruiloft Jessica en Pascal Foto: Ton Otten Fotografie

Bruiloft Jessica en Pascal
Foto: Ton Otten Fotografie

 

Na het ondertekenen van de akte ruil je van plek en zit je als bruid links van de bruidegom. Wanneer je ook voor de kerk trouwt, blijf je als bruid links van de bruidegom zitten. In de auto zit de bruid net andersom, rechts van de bruidegom, terwijl de bruid wel links van de bruidegom loopt.

 

Planning van groepsfoto’s

Meestal wordt een groepsfoto gemaakt en vaak wil de bruid met de vrouwen op de foto en de bruidegom met de mannen. Maak van tevoren een planning die handig is voor lastige situaties.

 

Vrienden bruidegom tillen hem op

Bruiloft Suzanne en Rutger
Foto: Wianda Bongen Photography

 

Hou bijvoorbeeld rekening met de sleep en met minder validen. Laat bijvoorbeeld de bruid als eerste met de vrouwen op de foto gaan, zodat zij met haar sleep niet zoveel gedoe heeft. Of ga direct na de groepsfoto op de foto met degenen die minder valide zijn. Dit geeft veel rust en kost minder tijd.

 

Heb jij geen eigen ceremoniemeester? Lijkt het je fijn een professional te hebben tijdens je bruiloft, die denkt aan bovenstaande regeldingen en nog veel meer? Neem dan contact met me op voor een vrijblijvende kennismaking. Ik denk graag met je mee!

 

Naamloos-1

NEEM CONTACT OP

 

2 Reacties
 • Paulien

  15/05/2017 at 19:00 Beantwoorden

  Leuk om de tips op jouw website altijd te lezen!! Zo kom je dingen tegen waar je allereerst niet meteen aan denkt!

  • marian

   23/05/2017 at 15:52 Beantwoorden

   Dank je Paulien! Fijn te lezen dat je er iets aan hebt. Veel plezier nog met de voorbereidingen voor jullie bruiloft!

Reageren