Tien absolute must haves om te laten vermelden in je ceremoniemeesterbrief, zodat je gasten weten waar ze aan toe zijn

Bij elke bruiloft ontvangen de gasten van mij een brief. Hierin zet ik duidelijk wat er van hen wordt verwacht tijdens de trouwerij. Meestal wordt deze brief bij de kaart ingedaan. Mocht je geen professioneel ceremoniemeester hebben, maar een eigen, dan wil deze misschien zelfs nog een verrassing verwerken in de brief. Dan is het handig de ceremoniemeester de uitnodigingen met de brief te laten versturen, zodat de verrassing geheim blijft.

 

Maar wat hoort er nu eigenlijk in zo’n brief? Hieronder staan tien onderdelen die er zeker in horen te staan.

 

  • Volgens de etiquette is het zo dat alleen degene waar de uitnodiging aan gericht is, zijn uitgenodigd. Maar veel gasten scheuren de envelop open en onthouden niet wie er nu eigenlijk op stond. Daarom is het handig en duidelijk in de brief te vermelden of partners en/of kinderen wel of niet welkom zijn.
  • In de uitnodiging staat vaak de tijd waarop gasten worden verwacht en verder nog wat summiere informatie. In de brief kun je verwerken hoe de dag eruit komt te zien. Veel gasten vinden het prettig van tevoren te weten waar ze aan toe zijn.
  • Een beetje ongemakkelijk onderwerp: de cadeaus. Gasten willen graag weten wat jullie willen hebben, maar meestal wordt een geldcadeau het meeste gewaardeerd door het bruidspaar. Wanneer jullie nog op huwelijksreis gaan, is het een idee te vermelden dat een bijdrage voor excursies erg wordt gewaardeerd. En kiezen jullie toch voor cadeaus? Dan is het leuk een verlanglijst aan te maken, bijvoorbeeld op Happy Giftlist.
  • Ook willen gasten graag weten wanneer de cadeaus overhandigd mogen worden.
  • Jullie hebben waarschijnlijk gekozen voor een professionele fotograaf. De meeste bruidsparen waarderen het niet wanneer tijdens de ceremonie foto’s worden gemaakt door de gasten. Ze willen graag alle aandacht bij hun moment. Dit kun je ook in de brief opnemen.
  • Ook waarderen de meeste bruidsparen het niet wanneer er al een foto op social media wordt gepost door één van de gasten. Vraag of jullie degenen kunnen zijn die als eerste iets posten.
  • Sommige bruidsparen hebben een hekel aan stukjes tijdens hun bruiloft. Ook dit is een taak van de ceremoniemeester om het in goede banen te leiden. Wat ik vaak doe, is dat er wel iets leuks wordt gedaan bij de borrel voor het diner, of tussen de gangen van het diner.
  • Ook al hebben jullie geen dresscode, schrijf toch iets over de kleding die jullie verwachten tijdens de bruiloft. Wanneer jullie bijvoorbeeld een buitenbruiloft hebben, schrijf dan iets over het meenemen van een paraplu, vest en zonnebrandcrème.
  • Voor degenen die het nodig hebben, is het heel fijn te weten of er mogelijkheid is om te rusten of te kolven.
  • En natuurlijk niet vergeten te vragen of iemand een allergie of dieet heeft.

 

Nu heb je de basisingrediënten voor de ceremoniemeesterbrief. Iedere bruiloft is uniek, dus er zijn nog wel meer punten die je kunt (laten) verwerken. Voor iedere bruiloft kijk ik goed naar de sfeer, het soort gasten en naar de locatie, zodat de gasten goed op de hoogte zijn. Ook plaats ik mijn foto onderaan de brief, zodat de gasten mij herkennen als de ceremoniemeester.

 

Succes met het (laten) maken van de brief! En mocht je er niet uit komen, laat het me weten. Wie weet kan ik je helpen!

 

Naamloos-1

NEEM CONTACT OP

 

Geen reacties

Reageren