Ceremonie Paviljoen Puur Foto Alvafotografie

Zeven rake rollen en toffe taken tijdens de huwelijksceremonie

Wanneer je gaat trouwen, zijn er verschillende manieren om dierbaren te betrekken bij de ceremonie. Vaak zijn er meer gasten die je een rol wilt geven, dan het aantal getuigen wat officieel deel mag nemen. En daar heb ik een oplossing voor… Lees hier hoe je bepaalde personen een bijzondere plek geeft tijdens jullie ceremonie.

Degene die je weggeeft

Dit is echt een enorme eer. Vaak geeft de vader van de bruid haar weg. Het gebeurt ook dat een ouder met de bruidegom oploopt tijdens de ceremonie. Mochten ouders niet meer in beeld zijn, of wanneer dit niet wenselijk is (bijvoorbeeld wanneer jullie al een gezin hebben), dan kun je iemand anders vragen. Ook een optie is in je eentje het gangpad af te lopen of met je toekomstige echtgenoot of echtgenote.

 

Vader geeft bruid weg. Foto Sibon fotografie

Foto: Sibon fotografie

 

En vraag je je af aan welke kant je volgens de etiquette hoort te lopen, wanneer je samen binnenkomt? De bruid loopt aan de rechterkant van haar begeleider. Het maakt niet uit of dit je aanstaande is, of iemand anders. Bij een huwelijk met twee bruidegommen kijk je niet naar de etiquette, maar naar wat prettig is.

Wanneer jullie ook de getuigen en ouders volgens de etiquette op willen laten lopen, dan komen zij achter jullie aan. Eerst komen de getuigen, dan de vader van de bruid met de moeder van de bruidegom en daarachter de vader van de bruidegom met de moeder van de bruid. De heren lopen links, de dames rechts.

 

Bruidsjonker brengt ringen. Alvafotografie

Foto: Alvafotografie

 

Ringdrager

Deze persoon draagt de ringen bij zich tot het moment waarop ze worden uitgewisseld. Dit kan bijvoorbeeld de vader of moeder zijn van de bruidsjonker of het bruidsmeisje. Deze overhandigt vervolgens de ringen aan jullie. Maar het kan ook een beste vriend of vriendin zijn, of een familielid. Wanneer van jullie beiden, één ouder de ring geeft aan zijn eigen kind, kan het ook een bevestiging zijn dat zij achter het huwelijk staan.

 

Getuige

Dit is toch wel de belangrijkste rol tijdens de wettelijke trouwceremonie. Zonder getuigen, geen huwelijk! De getuigen van het huwelijk zorgen met hun handtekening ervoor dat een huwelijk rechtsgeldig is.

Je hebt minimaal twee en maximaal vier handelingsbekwame getuigen nodig. Hoe dit tussen de bruid en bruidegom wordt verdeeld, mag je zelf kiezen. Er is geen wettelijke verplichting dat jullie allebei minimaal één getuige moeten nemen. Hierin heb je alle vrijheid. Zolang je maar minimaal twee getuigen aanwijst die 18 jaar of ouder zijn.

 

Getuige tekent akte. Foto: Wianda Bongen Photography

Foto: Wianda Bongen Photography

 

Hiervoor heb je een kopie van hun legitimatiebewijs nodig. Dus een paspoort, rijbewijs of ID-kaart. Getuigen hoeven niet de Nederlandse nationaliteit te hebben en ook niet in Nederland te wonen. In de trouwakte, de gemeentearchieven en eventueel het trouwboekje (deze laatste is niet verplicht) wordt vervolgens bijgeschreven wie de getuigen waren van jullie huwelijk.

Mochten jullie meer getuigen willen dan vier personen, dan kan dit ook. Uiteraard is het dan niet officieel, maar tekenen zij voor de vorm. Hier kan een aparte akte voor gemaakt worden.

 

Bruidsjonker loopt met bord. Foto: Jessica Photography

Foto: Jessica Photography

 

Bruidsjonker en bruidsmeisje

De bruidskinderen hebben vooral praktische taken. Denk dan aan het strooien van bloemblaadjes voordat de bruid oploopt tijdens de ceremonie of tijdens het verlaten van de trouwlocatie, het vasthouden van de sleep, het aangeven van de ringen, het oplopen met een bordje met “Hier komt je bruid” of het slaan van de hamer van de trouwambtenaar. Het gebeurt ook vaak dat de trouwambtenaar een kinderakte heeft, waar de kinderen vervolgens hun handtekening of vingerafdruk op mogen zetten.

 

Vrouw speelt gitaar. Foto Fezbot2000

Foto: Fezbot2000

 

Muzikant

Soms zijn er familieleden of vrienden die erg goed kunnen zingen of een instrument kunnen bespelen. Vaak voelen zij zich vereerd wanneer zij iets mogen doen tijdens de ceremonie.

 

Bruidspaar Italië vriend speecht. Foto: Jessica Photography

Foto: Jessica Photography

 

Voorlezer van een gedicht, stuk uit de bijbel of jullie trouwgeloften

Ook voor deze rol kun je iemand vragen die dichtbij jullie staat. Fijn is wanneer deze persoon een heldere stem heeft en het aandurft voor een groep te spreken.

 

Ringen in hand. Foto: Nick Karvounis

Foto: Nick Karvounis

 

Ringwarming door alle gasten

Wanneer je alle gasten wilt betrekken bij de ceremonie, dan is dit een mooi gebaar. De ringen worden van achter naar voren doorgegeven. Iedereen heeft de ringen even vast en wenst jullie in gedachten iets toe. Zo zijn de ringen een soort van geladen met de liefde van degenen die bij je ceremonie zijn, voordat je de ringen bij elkaar om doet. Zo draag je ook je dierbaren bij je wanneer je je ring draagt.

 

Nu weet je hoe je je dierbaren onderdeel uit laat maken van jullie bruiloft. Wanneer je ze ruim van tevoren vraagt voor deze rol, genieten ze nog eens extra mee van de voorpret.

 

Naamloos-1

NEEM CONTACT OP

 

Geen reacties

Reageren