Ogen bruid met daaronder bloemen. Foto: Karin Keesmaat fotograaf bij Kijk-Kunst fotografie. Bloemen: Meesterlijk Geschikt.

Vier de liefde! Vier manieren voor het vieren van je bruiloft tijdens en/of na de coronacrisis

Foto: Karin Keesmaat fotograaf bij Kijk-Kunst fotografie. Bloemen: Meesterlijk Geschikt. Visagie: SR Hair- & Make-up Artist

 

Morgen trouwen Sytske en Timo. Toch niet op zaterdag 4 april, maar op vrijdag 3 april 2020. Mijn originele plan om ze in de buitenlucht, in een kapschuur, ergens op een geheime locatie te laten trouwen, kon helaas niet doorgaan. Gemeente Apeldoorn heeft haar regels bijgesteld en er mag alleen in het Raadhuis op een doordeweekse dag getrouwd worden. Het was de tweede teleurstelling die dit lieve leuke stel heeft moeten verwerken, want het originele plan, een uitgebreide bruiloft met de hulp van Stichting Make a WeddingWish, heeft het stel moeten uitstellen naar 4 juni. Om zeker te weten dat Timo, die ongeneeslijk ziek is, het trouwen nog aankan, wordt er morgen in ieder geval voor de wet getrouwd. Die hebben ze alvast binnen! En het wordt morgen heel bijzonder.

 

Haren bruid worden gedaan. Foto: Karin Keesmaat fotograaf bij Kijk-Kunst fotografie Visagie en haar: Ellen Lesnussa

Foto: Karin Keesmaat fotograaf bij Kijk-Kunst fotografie. Visagie en haar: Ellen Lesnussa

 

Meer stellen zijn door de coronacrisis gaan omdenken. Hun speciale dag in april en mei 2020 kan niet meer gevierd worden zoals gepland. En hiermee zijn ze de fases van rouw doorgegaan, de één wat sneller dan de ander.

 

Haren bruidegom worden gedaan. Foto: Karin Keesmaat fotograaf bij Kijk-Kunst fotografie Visagie en haar: Ellen Lesnussa

Foto: Karin Keesmaat fotograaf bij Kijk-Kunst fotografie. Visagie en haar: Ellen Lesnussa

 

Vijf fases

In eerste instantie was er ongeloof. Het kon niet waar zijn! Na dit ongeloof gingen ze op zoek naar de feiten en kwamen ze erachter dat het toch echt zo was. Hun bruiloft kon niet doorgaan op de manier die ze zo graag wilden en vervolgens kwam er een hele hoop frustratie. Na de frustratie en heel veel tranen, overwogen ze of het toch niet door kon gaan, of er geen maas in de wet was. Maar die was er niet.

 

Bruidsboeket roze en groen. Foto: Karin Keesmaat fotograaf bij Kijk-Kunst fotografie. Bloemen: Meesterlijk Geschikt. Jurk: Yalisa's Bruidsmode

Foto: Karin Keesmaat fotograaf bij Kijk-Kunst fotografie. Bloemen: Meesterlijk Geschikt. Jurk: Yalisa’s Bruidsmode

 

Het enige wat mogelijk was, was toch te trouwen volgens de regels van de overheid en van de gemeente. Dus met 1,5 meter afstand tussen de stoelen en met maximaal 30 aanwezigen (in sommige gemeenten minder) op een plek die de gemeente aanwees. De waarheid drong steeds meer door en een gevoel van machteloosheid overheerste. Maar toen kwam de aanvaarding van het slechte nieuws en gingen ze weer plannen maken.

 

Volkswagenbus met bruidspaar in spiegel Zwitsal Apeldoorn. Foto: Karin Keesmaat fotograaf bij Kijk-Kunst fotografie

Foto: Karin Keesmaat fotograaf bij Kijk-Kunst fotografie

 

Stel vragen

Ze gingen weer even terug naar de basis. Waarom gaan we trouwen? Wat is onze drijfveer? Wie is voor ons zo belangrijk dat we die erbij willen hebben? En waarom is die datum eigenlijk zo belangrijk? Moet het perse op een vrijdag of zaterdag?

 

Bruid droomt weg. Foto: Karin Keesmaat fotograaf bij Kijk-Kunst fotografie. Jurk: Yalisa's Bruidsmode

Foto: Karin Keesmaat fotograaf bij Kijk-Kunst fotografie. Jurk: Yalisa’s Bruidsmode. Visagie: SR Hair- & Make-up Artist

 

Vier manieren

Toen ze daar de antwoorden op hadden, werden ze flexibeler en kwamen de oplossingen.

  • De bruiloft compleet verschuiven naar de tweede helft van 2020 of naar begin 2021, vaak doordeweeks.
  • Twee leuke dagen: de wettelijke ceremonie wel op de originele datum en de rest van de bruiloft, soms inclusief kerkdienst, op een andere datum. Sommige stellen gaan na de wettelijke ceremonie nog met hun gasten in gebed of trouwen ook nog voor de kerk.
  • Het huwelijk alleen officieel maken op de originele datum en loslaten of er nog een bruiloft komt. Soms afhankelijk van een kinderwens of de wens een huis te kopen of te verbouwen.
  • De bruiloft verschuiven naar een vrijdag of zaterdag in 2021 met mogelijke annuleringskosten die daarbij komen kijken.

 

De antwoorden

De redenen voor de keuze die een bruidspaar uiteindelijk maakt, liggen aan de antwoorden die op de bovenstaande vragen gegeven worden. Is het bijvoorbeeld zo dat je wilt trouwen, omdat er een baby op komst is, dat er een familielid of vriend/vriendin is die misschien niet meer lang te leven heeft of dat het bruidspaar vanuit overtuiging niet wil samenwonen, dan is trouwen op de originele datum in kleine kring een mooie oplossing. Maar maakt dit allemaal niet uit of zijn er juist kwetsbaren onder de familieleden en vrienden die in deze periode echt niet bloot gesteld mogen worden aan het coronavirus, dan kiezen de meeste stellen ervoor de bruiloft compleet uit te stellen en op hun originele trouwdag te proosten op de liefde en een taartje te eten.

 

Hopelijk heb jij niet voor deze keuze gestaan en overkomt het je ook niet. Dit gun je niemand. Mocht het je toch overkomen, weet dan nu dat er een oplossing is, één waarvan ook jij weer blij kunt worden. En ik help je uiteraard graag.

 

 

Naamloos-1

NEEM CONTACT OP

 

WordPress › fout

Er heeft zich een kritieke fout voorgedaan op deze site.

Meer informatie over probleemoplossing in WordPress.