
Tips van een tailor: een kijkje in de wereld van maatpakken
Laatst ontmoette ik Twan Kandelaars, personal tailor van Fitz Custom Suits. Een hele enthousiaste man met ontzettend veel kennis over het aanmeten van het juiste maatpak. Hij komt op locatie adviseren, samenstellen en opmeten van maatkleding voor alle gelegenheden, dus voor jouw bruiloft! Aangezien heel veel mannen niet vaak een pak dragen en geen kennis hebben van de mogelijkheden die er zijn, heb ik hem gevraagd wat het verschil is tussen verschillende maakwijzes van kostuums. Er kwamen termen voorbij die ik nog niet kende en die ik graag met je deel.
Materiaalkeuze
Een kostuum is soms van synthetisch materiaal gemaakt en meestal van wol. Maar het ene wol is het andere niet. Het verschilt in gevoel, kwaliteit en duurzaamheid. Wanneer je van plan bent een pak vaak te gaan dragen, dan is het belangrijk hoe de stof zich binnen een aantal jaren gedraagt. En niet alleen de stof die je van buitenaf ziet, is van belang. Ook alle andere materialen, zoals de binnenvoering en de knopen kunnen een kostuum anders maken dan standaard.
Constructie van het colbert
Misschien is de constructie van het jasje wel de meest belangrijke factor om op te letten bij de aankoop van een kostuum. De constructie van een colbert wordt opgedeeld in drie categorieën:
- Full canvas
- Fused
- Half canvas
Full canvas
Canvas zit net onder de wol van het colbert. Kostuumcanvas wordt traditioneel gemaakt van paardenhaar en/of kamelenhaar. Het zorgt ervoor dat de vorm en comfort van het kostuum altijd optimaal is. Canvas werkt als een soort geheugen. Het neemt de vorm van je lichaam aan voor een hele goede pasvorm. Een uitgezakt of vervormd kostuum komt dan ook niet voor bij een full canvas kostuum.
Bij een full canvas kostuum creëer je drie lagen in het colbert: van binnen zit de voering, in het midden het canvas en aan de buitenkant de wol. De canvas wordt vastgezet tussen deze twee lagen met stiksels, maar heeft wel nog de vrijheid om afzonderlijk te bewegen. Die eigenschap zorgt ervoor dat het canvas de vorm van je lichaam aanneemt.
Een full canvas kostuum is ook het meest ademende kostuum. Geen lijm tussen stoflagen, staat voor ideale luchtdoorstroming.
Een full canvas kostuum kan niet helemaal machinaal worden gemaakt en kan alleen door een ervaren atelier gemaakt worden. Echt vakwerk dus!
Fused (= samen gesmolten)
Door het opdrijven van de productie zijn veel leveranciers van kostuums de laatste jaren overgeschakeld op ‘fused jackets’. In dit soort colberts wordt geen canvas binnenvoering gebruikt. De lagen van het kostuum worden aan elkaar gelijmd. Het productieproces en de materiaalkosten worden hierdoor sterk verminderd, zodat kostuums sneller en in grotere aantallen kunnen worden afgeleverd. En zonder handwerk, want een goed uitgeruste fabriek doet dit volledig automatisch.
Dit brengt wel verlies aan comfort en duurzaamheid met zich mee. Hierdoor voelt het colbert vaak wat stijf aan. Een fused kostuum heeft nooit de natuurlijke souplesse en pasvorm van een traditioneel canvas kostuum. Het overgrote deel van kostuums die je vandaag kan kopen is fused.
Een nadeel van een fused kostuum is dat de lijm door de tijd heen kan oplossen, waardoor rimpels ontstaan. Als dat eenmaal gebeurt, is er geen mogelijkheid het kostuum te herstellen.
Half canvas
De middenweg tussen deze twee kostuums is de half canvas. Het colbert is voorzien van een laag canvas in het borststuk en de revers. De schouders van het kostuum vallen daardoor beter dan bij een fused kostuum.
Twan gaf aan dat het opmeten van de maten niet moeilijk is, maar dat een verkoper wel ervaring, een opleiding en inzicht in patronen moet hebben. Je krijgt alleen een goed maatpak wanneer de maten goed zijn opgenomen. Daarom is het belangrijk met iemand in zee te gaan die er verstand van heeft, want het is echt een vak!
O ja, nog een tip, maar dan eentje van mijzelf. Maak van het uitkiezen van je trouwpak iets gezelligs. Nodig vrienden uit, je vader als je die nog hebt en zet een krat bier klaar. Zo maak je van het uitkiezen van je trouwkostuum een feestje!
En o ja, nog een tip! Zorg ervoor dat één van je gasten een stukje stof heeft van de kleding van je aanstaande, zodat je achter de schermen geholpen kan worden met het uitkiezen van de juiste stijl en kleur.
Ik kan je Twans hulp echt aanraden. Mocht je hem willen uitnodigen voor het opmeten van je trouwpak, hierbij heb je zijn kaartje en hierbij een link naar zijn site.
NEEM CONTACT OP