Bruidsjurk hangt in de kas Foto: Karin Keesmaat Kijk-Kunst fotografie

Saaie blog: bescherming door beperkte gemeenschap van goederen

Foto: Karin Keesmaat van Kijk-Kunst fotografie

 

Tja, dit is niet echt een leuke blog! Ik had je graag op die roze wolk laten zitten waarin alles gezellig, liefdevol en vol verwachting is.  Maar ja, dit hoort ook bij trouwen. Hoewel heel veel bruidsparen zich er niet echt in verdiepen: huwelijksvermogensregels.

 

De wet die tot 1 januari 2018 gold, is al van 1838. Niet echt meer van deze tijd dus, want één op de twee à drie huwelijken in Nederland mislukt (die van jullie natuurlijk niet) en daarbij werd al het aanwezige vermogen fiftyfifty gedeeld. Daarom was het nodig de wet te veranderen.

Foto: Jessica Photography

Foto: Jessica Photography

 

De wet wat?

Nu geldt de Wet Beperkte gemeenschap van goederen. Je trouwt niet meer automatisch in algehele gemeenschap van goederen, wat voor die tijd dus wel het geval was. Al je persoonlijke bezittingen en schulden die je vóór het trouwen hebt, blijven van jou alleen. Bezittingen en schulden die je na het trouwen krijgt, zijn van jullie samen. Als je uit elkaar gaat, wat natuurlijk absoluut niet de bedoeling is, krijgen jij en je partner ieder de helft van de gemeenschappelijke bezittingen en schulden.

 

Bruid en bruidegom kijken hoe hij de ring omschuift.

Foto: Karin Keesmaat van Kijk-Kunst fotografie

 

Wat te doen met “cadeaus”

Schenkingen of erfenissen die je ontvangt voor en tijdens je huwelijk, zijn van jou persoonlijk. Tenzij de schenker anders heeft bepaald of in het testament iets anders is aangegeven.

 

Huwelijkse voorwaarden

Je kunt nog steeds huwelijkse voorwaarden laten maken door een notaris. Dit is heel verstandig wanneer je bijvoorbeeld ondernemer bent. Zo hou je zakelijk en privé gescheiden. Schuldeisers kunnen dan bij tegenslag niet aan je huis en spullen komen.

Ook kun je nog steeds kiezen voor algehele gemeenschap van goederen. Ook dit kun je regelen met huwelijkse voorwaarden.

 

Foto: My Eye Fotografie

Foto: My Eye Fotografie

 

Administratie

Als je langer samen bent, kan het voorkomen dat niet meer duidelijk is, welke spullen van wie zijn.  Hou daarom bij wie wat heeft aangekocht, zodat je aan kunt tonen wie de eigenaar is. Voor aangekochte spullen kan dat een factuur of ontvangstbewijs zijn waarop jouw naam staat vermeld. Bij een ontvangen erfenis is de akte van verdeling je bewijs.

 

Conclusie

Wie niets vastlegt, trouwt dus automatisch in gemeenschap van goederen. Alle bezittingen en schulden die je tijdens het huwelijk krijgt, zijn van beide partners. Wil je graag huwelijkse voorwaarden? Maak een afspraak bij de notaris, zodat een expert deze voor jullie kan opstellen.

 

Kun je nog meer goede tips gebruiken? Maak dan een vrijblijvende afspraak. Bel me op 06-31954279, of laat je gegevens achter op de contactpagina.

 

 

Naamloos-1

NEEM CONTACT OP

 

Geen reacties

Reageren