Geld met wasknijpers aan een waslijn op een houten bord als cadeau voor bijvoorbeeld een bruiloft

Klinkende munten of toch een cadeau? Handige richtlijnen voor gasten die twijfelen over wat te geven bij een bruiloft

Wat is het toch lastig te weten hoeveel geld je “hoort” te spenderen aan een cadeau voor een bruiloft, vooral wanneer je contant geld geeft. Ik schrijf met opzet “hoort”, want kijk eerst wat je kunt missen, wat je relatie is met degenen die gaan trouwen, voor welk programmaonderdeel je bent uitgenodigd en of je op een andere manier nog kosten maakt voor de bruiloft.

 

Een ijsblok met geld erin en rode hartjes als cadeau voor bijvoorbeeld een bruiloft

 

Waar je rekening mee kunt houden

Wordt bijvoorbeeld verwacht dat je meedoet met een duur vrijgezellenfeest en dat je kleding aanschaft in een bepaalde stijl of kleur? Het is niet de bedoeling dat je door geldtekort, met buikpijn je cadeau geeft aan het bruidspaar en niet kunt genieten van de dag. Over het algemeen vindt een bruidspaar het belangrijk dat je aanwezig bent bij hun dag en gaat het niet om de grootte van je cadeau.

 

Wat ook meetelt, is of je hebt meegeholpen in de voorbereidingen. Heb je bijvoorbeeld de uitnodiging ontworpen, bak je een taart, doe je de bruidsmake-up of heb je een andere tijdrovende rol vervuld, dan verwacht het bruidspaar vaak niet, dat je ook nog eens met een flink geldbedrag aan komt zetten.

 

Vroeger keek men naar de kosten die een bruidspaar maakte om je uit te nodigen. Op basis daarvan bepaalde men het bedrag wat gegeven werd. Tegenwoordig wordt daar niet meer naar gekeken. Er is geen minimum en maximum bedrag, maar er wordt wel raar opgekeken wanneer je met 25 euro aankomt bij een bruiloft waar je de hele dag voor bent uitgenodigd.

 

Geld opgevouwen tot hartjes als cadeau voor bijvoorbeeld een bruiloft

 

Richtlijnen voor elk programma

Hele dag aanwezig, per persoon:

Naaste familie 75 euro

Beste vriend(in) 50 euro

 

Alleen feest, per persoon:

Familielid, vriend(in) of collega/kennis 25 euro

 

Alleen receptie, per persoon:

Familielid, vriend(in) of collega/kennis 20 euro

 

Paraplu met geld eraan als cadeau voor bijvoorbeeld een bruiloft

 

Conclusie

Geef vooral wat goed voelt en wat je je kunt veroorloven. Ook wanneer dit bedrag hoger of lager uitvalt dan bovengenoemde richtlijnen. En mocht je het geven van geld helemaal willen vermijden, geef dan een cadeau. Misschien heeft het bruidspaar een gezamenlijke hobby of kunnen ze iets voor hun uitzet gebruiken. Laat je fantasie er op los en niemand hoeft te weten wat jouw cadeau heeft gekost.

 

 

Naamloos-1

NEEM CONTACT OP
WordPress › fout

Er heeft zich een kritieke fout voorgedaan op deze site.

Meer informatie over probleemoplossing in WordPress.