3FM Serious Request bruiloft van Kelly en Roy: fotograaf D-eye Photography

Hoe bezorg ik mijn gast met autisme ook een leuke bruiloft? Zeven tips om er samen een fijne dag van te maken.

Bij bijna iedere bruiloft maak ik mensen mee met een andere “gebruiksaanwijzing” dan “normaal” (wat is normaal?). Dat vind ik juist zo mooi, zo’n gemengde groep die samen een geweldige dag beleefd met onverwachte gebeurtenissen en emoties. Maar voor mensen met een autisme spectrum stoornis of andere ontwikkelingsstoornis is zo’n bruiloft enorm spannend.

Zij leven er in grote spanning naar toe. Aan de ene kant vinden de meesten het leuk, maar aan de andere kant zit de spanning in de weg en is de normale structuur uit de dag. Alles is onzeker en onduidelijk en dit kan tot extreme angsten leiden.

 

Het is traditie om je vrienden en familie bij de bruiloft te hebben, maar maak je je gast met autisme daar diep ongelukkig mee? Tradities zijn mooi, maar laat je mogelijke eigen overtuiging en die van anderen los. Misschien kun je iets anders bedenken, waardoor het voor jullie allemaal wel leuk wordt.

 

Wil degene met autisme graag op jullie bruiloft komen? Dan heb ik een aantal tips voor je om er samen een fijne dag van te maken:

  • Het is voor ieder mens met autisme anders wat ze wel en niet als vervelende prikkels ervaren. De enige die dit het beste weet, is diegene zelf. Vraag ernaar en neem hier de tijd voor.
  • Schrijf duidelijk op wat je afspreekt per onderdeel van het feest. Wat verwacht je van diegene.
  • Wanneer het om een kind gaat: maak samen een aftelkalender.Autisme
  • Laat de belangrijkste mensen om diegene heen weten wat je hebt afgesproken, zodat zij ook op de hoogte zijn en er rekening mee kunnen houden. Breng ook zeker de ceremoniemeester op de hoogte.
  • Bespreek wat diegene kan doen wanneer hij of zij tijdens de bruiloft te veel prikkels krijgt. Geef de ruimte. Geef bijvoorbeeld de mogelijkheid te vertrekken vóór het feest of diner.
  • Bezoek van tevoren met diegene de locatie(s), zodat hij of zij een beeld heeft, of laat hem of haar de locatie(s) zelf bezoeken.
  • Bespreek ook wie er komt en welke rol diegene heeft.

 

Luister vooral  goed naar je gevoel en naar degene met autisme. Het is de bedoeling dat het een mooie dag wordt voor iedereen.

Wil je nog meer tips en kun je hulp gebruiken? Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

 

Naamloos-1

NEEM CONTACT OP

 

Geen reacties

Reageren