Barkeeper schenkt drankjes in

Handige checklist voor aantallen catering

HELP! Hoeveel drinken mijn gasten? Hoeveel eten ze van de taart en de hapjes? En hoeveel personeel heb ik eigenlijk nodig?

 

Het is best lastig in te schatten hoeveel jullie gasten gaan drinken en eten tijdens jullie bruiloft. Het ligt er natuurlijk aan wat voor soort gasten jullie hebben, wat voor programma jullie hebben, maar ook wat voor weer het is. Toch heb ik hierbij een houvast voor je, zodat je een redelijke inschatting kunt maken. Dit is vooral handig bij bruiloften waar je zelf de drankvoorraad voor gaat inkopen of wanneer je een inschatting wilt maken of het bedrag wat je locatie aangeeft, overeenkomt met het verbruik van jouw gasten. Ook geef ik je een inschatting van de hoeveelheid personeel die je nodig hebt om de hapjes en drankjes uit te serveren.

 

Koffie of thee

Hebben jullie ruim de tijd of is er alleen tijd voor een snel kopje voordat bijvoorbeeld de ceremonie begint? Wanneer er ruim de tijd is, reken dan op anderhalf kopje en bij ongeveer twintig minuten op één.

 

Bruidstaart

Bruidstaart Yummie Sweet Cakes, fotocredits D-eYe photography

 

Koekjes en bruidstaart

Serveren jullie een koekje of iets dergelijks bij de ontvangst, reken er dan op dat iedereen het neemt. Voor het aansnijden van de bruidstaart kun je rekenen op 75%. De meeste mensen willen niet zo’n groot stuk, als waar het taartaantal op is berekend.

 

Drankjes

Hou in ieder geval rekening met drie drankjes per uur per persoon. Kijk goed naar het soort gasten dat je krijgt. Iemand die vers uit het studentenleven stapt, drinkt waarschijnlijk meer bier dan een 70-jarige. In de zomer wordt meer licht alcoholisch gedronken dan in de winter. Op dit moment is de trend meer alcoholvrij bier te schenken, verse vruchtensappen, limonade (bijvoorbeeld in een limonadebar) en mineraalwater, dus hou daar ook rekening mee.

 

Amuses

Fotocredits: V.ivash van Freepik.com

 

Bittergarnituur of amuses

Drie hapjes per persoon per uur is redelijk, afhankelijk van de grootte van de hapjes. Laat vlak voor het diner alleen wat zoute koekjes en nootjes neerzetten of laat één of twee amuses serveren.

 

Wijn en water bij het diner

Gemiddeld wordt één glas wijn per gang gedronken. Reken op anderhalf glas bij het hoofdgerecht. Uit één fles wijn kun je zes glazen schenken. Zorg altijd voor een kan/fles water of mineraalwater op tafel.

 

Barvrouw achter tap

Bruiloft Iris en Yaro: fotograaf Sibon fotografie

 

Personeel

Wanneer je de gasten zelf hun drankjes laat halen bij de bar, dan heb je voldoende aan één barkeeper voor vijftig tot 75 gasten. Wil je medewerkers rond laten lopen met drankjes, kijk dan goed naar het drinkgedrag van je gasten om in te kunnen schatten hoeveel medewerkers je dan nodig hebt. Meestal zijn vijf medewerkers op honderd gasten voldoende.

Bij een diner heb je één à twee obers/serveersters nodig die een meergangendiner uitserveren per tien tot twaalf gasten. Bij een buffet heb je één medewerker nodig op 25 gasten.

 

Zo, nu ben je helemaal op de hoogte. Kun je nog meer tips gebruiken, of ben je op zoek naar een ceremoniemeester of weddingplanner? Neem dan contact op. Een vrijblijvende afspraak is zo gemaakt.

 

Naamloos-1

NEEM CONTACT OP

 

 

WordPress › fout

Er heeft zich een kritieke fout voorgedaan op deze site.

Meer informatie over probleemoplossing in WordPress.