GAAP!

Oef, ik val bijna in slaap. Vannacht na de bruiloft van Iris en Yaro ging ik om 3 uur naar bed en om 8 uur stapte ik er weer uit voor de eerste zwemles van mijn dochter. Beetje weinig, vijf uur slaap! Maar voor twee goede doelen, dus dat is absoluut niet erg! Want wat was de bruiloft van Iris en Yaro geweldig… (en de eerste zwemles van mijn dochter natuurlijk ook!)

 

Nadat het aanzoek was gedaan, vroeg het bruidspaar aan haar ouders of de bruiloft bij hun in de tuin gehouden kon worden. De vader van de bruid houdt wel van een uitdaging, maar zag in dat wat hulp van een professional geen kwaad kon. Dus daar kwam ik om de hoek. In de afgelopen maanden heb ik Iris en Yaro geholpen met het plannen van hun onvergetelijke trouwdag. En onvergetelijk was het zeker…

 

WP_20170908_11_25_29_Pro    WP_20170908_12_06_37_Pro

Het bruidspaar wilde graag in de open lucht trouwen in het bijzijn van hun Nederlandse, Oekraïense en Russische familie en vrienden, maar helaas, de regen kwam met bakken uit de hemel. Het prieel van de ceremonie werd in een grote tent geplaatst en ook alle andere activiteiten vonden binnen plaats. De bruid en bruidegom zagen elkaar voor het eerst in de trouwkleding tijdens de ceremonie. De vader van de bruid gaf zijn dochter met wat mooie woorden weg aan de bruidegom en vervolgens nam trouwambtenaar Boris de Munnick van gemeente Winterswijk in Gelderland het woord van hem over. Met humor vertelde hij het verhaal over hun ontmoeting en over hoe bijzonder zij elkaar vinden. Ondertussen lazen de Oekraïense en Russische gasten zijn speech mee op papier.

 

WP_20170908_11_58_53_Pro

 

Getrouwd en wel ging het kersverse paar naar de tent waar zij de champagne gingen sabreren. De bruid hield de fles onderaan vast en de bruidegom sneed met een zwaard de hals van de fles eraf. Na een toost op het bruidspaar sneden zij de taart aan en begonnen de felicitaties. Na een gedicht van de ouders van de bruid, heel wat felicitaties en foto’s verder, vertrok het bruidspaar en hun gasten naar het restaurant van de cateraar, Hotel Restaurant Bulten.

In het restaurant mocht het bruidspaar nog niet binnenkomen. Tijdens de hele dag mengden Nederlandse en Oekraïense/Russische tradities. Dit keer was het tijd voor een Russische traditie: de Karavay. De moeder van de Yaro had een prachtig rijk versierd rond brood gebakken, de Karavay. Deze wordt gezien als symbool van geluk en welvaart en wordt geserveerd op een geborduurd kleed. De bruid en bruidegom mochten binnenkomen, zodra de ouders klaar stonden met het brood. Eerst moest de bruidegom een hap nemen (zonder de handen te gebruiken) en daarna de bruid. De moeder van de Yaro toonde het brood trots aan alle gasten. De gasten mochten zelf oordelen wie de grootste hap had genomen en daarmee het hoofd van de familie werd. Hilariteit alom!

 

WP_20170908_18_19_55_Pro

 

Iris en Yaro hadden mij van tevoren al gewaarschuwd. In Oekraïne en Rusland is het normaal dat iedere gast een speech houdt en dat het eigenlijk de hele avond door gaat. Dus ook wanneer gasten lekker staan te dansen, wordt de muziek onderbroken voor de zoveelste speech. Het bruidspaar wilde dit beperken tot het diner. Op volgorde van leeftijd werden de speeches gehouden door vier Oekraïense en Russische gasten. Iedere speech werd onder luid gejuich afgesloten met een zoen van het bruidspaar. Als toegift zongen drie Nederlandse vrienden een prachtig a capella lied, wat natuurlijk ook onder veel gejuich met een zoen werd afgesloten.

Ondertussen kwamen de avondgasten aan op de feestlocatie. Daar ontving ik ze samen met de catering en DJ Julian van Dutch DJ World. Het bruidspaar en hun gasten sloten het diner af met een dessert en kwamen ook terug naar de tuin van de ouders van de bruid. De Oekraïense en Russische gasten kleedden zich allemaal om in een geborduurd shirt van hun land en het bruidspaar trok zich even terug in het huis. Zij kwamen vervolgens op met een ontzettend originele openingsdans en de sfeer zat er gelijk goed in.

 

WP_20170908_22_06_26_Pro    WP_20170908_22_10_01_Pro

 

De dansvloer stond steeds vol, de spullen van de dj deinden op en neer door het gehos van de gasten en iedereen had een grote grijns op het gezicht. Zelfs de gasten die niet zo van harde muziek hielden en in de chilltent zaten. De vader van de bruid zag me genieten langs de kant van het feest en trok me de dansvloer op. Normaal doe ik dat nooit! Ik ben altijd aan het observeren of het feest goed verloopt, of er geen mensen zijn die zich niet prettig voelen en of de leveranciers hun afspraken goed nakomen. Maar dit keer dus even niet..

Het feest werd letterlijk knallend afgesloten. De broer van de bruid kon het niet laten vuurwerk af te steken, dus heel Winterswijk heeft meegenoten van het geluk van het bruidspaar en hun familie en vrienden.

Het was echt een speciale dag… Zo’n internationaal gezelschap geeft een extra dimensie aan een bruiloft. Verschillende culturen bij elkaar, die elkaar vinden en samen een geweldig feest neerzetten, ondanks de taalbarrière. Ik vind het bijzonder.

 

Naamloos-1

NEEM CONTACT OP

 

 

WordPress › fout

Er heeft zich een kritieke fout voorgedaan op deze site.

Meer informatie over probleemoplossing in WordPress.